Medische behandelingen

Hieronder vind je een overzicht van medische behandelingen die ik uitvoer. Deze kunnen worden gecombineerd in een persoonlijk behandeltraject, ook in combinatie met cosmedische behandelingen.

Endermologie/ LPG

Endermolgie uitgevoerd door het LPG apparaat is een behandeling welke het weefsel ‘opzuigt’ en vervolgens ‘uitrolt’ hierdoor wordt het bindweefsel en de huid steviger, beter doorbloed en krijgt het een betere conditie. Endermologie behandelingen in combinatie met fysiotherapie en diëtetiek zijn behandelingen die in de kliniek het meeste worden toegepast, omdat het behandelresultaat het meest optimaal is. Endermologie is geen zachte massage! Het kan op bepaalde plekken als gevoelig/pijnlijk worden ervaren. “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden”,  toch?

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage (MLD)  is een zachte massage, gericht op het bevorderen van de afvoer van afvalstoffen via het lymfevaten systeem. MLD zorgt voor een optimale afvoer in voorbereiding op het zwachtelen.

Bindweefsel en fascie technieken.

Lipoedeem en bindweefsel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is daarbij dus van groot belang dit ‘steunweefsel’ van het lichaam gezond en in goede conditie te houden. Pas als je bindweefsel optimaal is kan je beter bewegen, verzuur je minder en herstel je beter.

Bindweefsel en fascie technieken pas ik toe wanneer het bindweefsel vast zit of als pijnlijk wordt ervaren. Deze behandelingen gaan  ‘dieper’ als MLD en kunnen als pijnlijk worden ervaren. Tevens behandel ik de Triggerpoints (spierknopen). Deze worden vaak als pijnlijk en hinderlijk ervaren en beperken mensen in hun functioneren. Als er grotere gebieden behandeld moet worden dan pas ik het LPG (endermologie) apparaat toe.

Zwachtelen

Tijdens het zwachtelen maak ik gebruik van 2 laags zwachtelverband. Dit verband wordt om de benen of de armen heen gelegd om zodoende veel druk op het weefsel uit te oefenen. Zwachtelen zorgt ervoor dat het teveel aan vocht wordt afgevoerd.  Zwachtelen doe ik net zolang totdat er geen vocht meer in het ledemaat zit, want dan pas  kan ik een therapeutisch elastische kous/steunkous o.i.d. aanmeten.

Compressie Broeken of Tek

Een Tek (therapeutische elastische kous) of een Compressie Broek zorgen ervoor dat vocht uit het weefsel blijft. Bij lipoedeem zorgt het tevens vooral voor ‘weefselrust’. Hierdoor worden klachten zoals snel verzuring, snel spierpijn en pijnlijke benen minder.

Een Compressie Broek is tevens een mooie aanvulling tijdens en na de Liposuctie!

Behandeling van Triggerpoints en taping

Triggerpoints zijn spierknopen die vaak als pijnlijk en hinderlijk worden ervaren, waardoor het bewegen wordt bemoeilijkt. Triggerpoints komen veel voor bij lipo-lymfoedeem cliënten en kunnen goed behandeld worden. Lymftaping/ kinesiotaping kan soms voor verlichting zorgen. Taping vind ik geen op zichzelf staande therapie, maar is een klein onderdeel van het behandeltraject. Ik kan dit de cliënten goed aanleren om zelfstandig thuis te doen.

Ik ben lid van de NMTN (neuromusculaire therapeuten Nederland). Zodoende kan je een triggerpoint behandeling bij mij (deels) vergoed krijgen.

Compressie

Zwachtelen zorgt ervoor dat vocht uit het ledemaat weggaat. Compressie (therapeutisch elastische kous/steunkous of drukbroek) zorgt ervoor dat het vocht wegblijft. Het aanmeten van therapeutische elastische kousen kan dus NOOIT zonder te hebben gezwachteld. Dit komt omdat in de loop van een jaar een kous wijder wordt, waardoor er meer vocht in het ledemaat blijft zitten. Dit moet eruit gezwachteld worden voordat er een nieuwe kousmeting plaats vind.

Compressie is een heel belangrijk onderdeel in de behandeling van lipo- lymfoedeem. Compressie geeft ‘weefsel rust’. Hierdoor kunnen cliënten beter bewegen, omdat ze minder pijn en hinder ervaren van ‘hangend en zakkend weefsel’. Tevens gaat compressie het vollopen met vocht tegen.

Therapeutische elastische kousen zijn daarin de basis in het dagelijks leven. Daarbij kan het dragen van een drukbroek, klittenbandsysteem of een nachtsysteem een positieve bijdrage leveren. Ik leer mijn cliënten zelf hun ledemaat te zwachtelen, lymftaping/kinesiotaping aan te brengen en zelf de verschillende vormen van compressie af te wisselen gedurende de week.