Lipoedeem?

Wellicht komt de term je bekend voor, maar misschien heb je er nog nooit van gehoord.

Lipoedeem; Lip= vet, oedeem= vocht. Lipoedeem is een aandoening waar veel over bekend is, maar waar ook nog heel veel níet over bekend is.

Wat we wel weten is dat het een aandoening is waarbij er vet zwelling optreed. Hierbij is het vet ongelijk over het lichaam verdeeld. Het verschil in kledingmaat van de onderkleding t.o.v. de bovenkledingmaat scheelt bijvoorbeeld 2 maten.

Afgezien van deze ‘zichtbare verschillen’ is het ook een aandoening waarbij het bindweefsel een grote rol speelt. Dit bindweefsel geeft steun aan jou lichaam, het houdt jou in balans en in evenwicht. Daarbij is het ook van belang je spiermassa optimaal te houden. En in die combi zit vaak het probleem; hoe komt het dat je zo snel spierpijn hebt en snel verzuurt? Hoe kan het dat je veel sport/beweegt, maar qua spiermassa niets opbouwt? Snel moe bent? Ik kan je vertellen hoe dat bij jou werkt……

Afvallen heeft geen tot heel weinig invloed op de lichaamsverhouding/ vetmassa. Lipo- lymfoedeem komt alleen bij vrouwen voor. Waarschijnlijk speelt de hormoonhuishouding hierin een hele belangrijke rol.  Het wordt onderverdeeld in stadia. Hoeveel lipoedeem in Nederland en de rest van de wereld voorkomt weten we ook niet, wel zien we een toename in het aantal patiënten. Er is dus nog veel werk te doen in onderzoek naar de oorzaken van lipoedeem!

Nieuwsgierig? Contact me!

 

Lipoedeem; Lip= vet, oedeem= vocht.

Lipoedeem of lipo-lymfoedeem?

Bij lipoedeem zijn de vetcellen ongelijk verdeeld over het lichaam. Ook zijn de vetcellen waarschijnlijk actiever. Als gevolg hiervan kan het lymfesysteem overbelast raken, waardoor er ook een lymfoedeem ontstaat: lipo- lymfoedeem.

Hoe herken je lipoedeem?

Diagnostiek van lipo- lymfoedeem is moeilijk. Er zijn echter wel een aantal punten waaraan we het kunnen herkennen:

  • Het komt alleen bij vrouwen voor
  • Vetverdeling is ongelijk: b.v kledingmaatverschil bovenlichaam t.o.v. onderlichaam
  • Meestal zijn de benen aangedaan, maar de armen kunnen ook aangedaan zijn
  • Er ontstaan snel blauwe plekken
  • Bindweefsel/steunweefsel is zwak: lage rugpijnklachten, doorgezakte voorvoeten
  • Vermoeide ledematen, snel gevoel van verzuring
  • Overbloezende enkels of armen
  • Bewegen (vooral traplopen) gaat moeilijk
  • Afvallen helpt weinig of niet

Normaal

Stadium 1

Stadium 2

Stadium 3

Wat is er aan te doen?

De laatste jaren zie ik een enorme toename van het aantal vrouwen met lipoedeem of lipolymfoedeem. Ook zie ik hoe de zorg voor deze chronische patiënten groep enorm versnipperd is: er was tot voor kort nergens 1 plek waar je terecht kon voor álles wat met lipoedeem te maken had!

Dat moest anders. Deze vrouwen verdienen de zorg en aandacht die ze nodig hebben: 1 plek waar je behandelingen, therapieën, informatie, coaching, voedingsplannen en nog veel meer kan halen: De Lipoedeem Kliniek.

Wil jij duidelijkheid óf je lipoedeem hebt en in welk stadium je zit? En wil jij; 100% lekkerder in je vel zitten, 100% persoonlijke groei, 100% meer grip op je klachten: Kom Dan Langs!

Nieuwsgierig? Informatie?