Dat gaat wel weer over, toch?

Ervaring van Wil (59) uit Zwolle.

Als je achter in de vijftig bent, kun je her en der een pijntje verwachten.
Tel een aantal feiten bij elkaar op: zware baan in de zorg, mantelzorgen, 4 verhuizingen in familiekring binnen 1,5 jaar, rennen en vliegen jaar na jaar.
Dit heeft z’n weerslag op je lichaam, niets bijzonders toch? Dat gaat wel weer over.   De zeer pijnlijke peesplaatontsteking onder de rechtervoet, ach dat gaat ook over.
En 20% minder werken zal ook goed zijn.
Maar waarom blijft die vermoeidheid dan? Pijnlijk, zwaar en vol gevoel in de benen, en ook geregeld in de armen. Opgezette enkels. En daarbij: benen gaan er wat raar uitzien, gelaagde huid. Wat is dat toch? Alles zal toch na een paar weken rust over moeten zijn?
Helaas, het was niet over.
Dan nog eens 20% minder werken. En niet meer dan 1 dag, dan weer paar dagen bijtanken, weer dag werken enz.
Dan zal het wel beter gaan.
Nee, het ging niet beter.
Dan maar naar de huisarts. Haar vraag: al eens bij een huid- en oedeemtherapeut geweest?
Huh? Nee, daar ben ik nooit geweest.
Ik krijg hiervoor een verwijzing, en een afspraak is snel gemaakt.

Het 1e consult, spannend!
Ik doe mijn verhaal en binnen een half uur valt alles op z’n plek, wat een herkenning!
Lipoedeem, dat is de naam van de aandoening, die past bij mijn klachten.
Een vriendelijke, duidelijke uitleg wordt me gegeven door therapeute Marieke.
En er is een traject met behandelingsmogelijkheden (geen genezing!), wat zeer intensief is. De behandeling bestaat o.a. uit een paar behandelingen lymfdrainage, behandeling van spierknopen en benen zwachtelen. Dit in combinatie met oefeningen, fysiotherapeute Martine zorgt voor een doeltreffend trainingsschema, en kan ook nog de pijnlijke rechtervoet behandelen.
En ik heb geen twijfel, wil graag van mijn klachten af.
Ja! Ik ga ervoor.

In de afgelopen 3 maanden heb ik de behandelingen gehad, en het schema bij Fysio Plus gevolgd.  Beiden 2x per week.  Het is intensief, maar zeer goed te doen.
Allen, betrokken bij de therapie, hebben me er mee geholpen. Enthousiast, motiverend, begripvol.  En bovenal: de sfeer was bijzonder plezierig.
Ik voel dat mijn lichaam zich langzaamaan aan het herstellen is. De benen zijn zoveel lichter en minder pijnlijk, en ze zien er beter uit.  Het dragen van steunkousen is bijzonder prettig, het geeft rust en comfort aan de benen.
De eerste testen geven aan dat mijn algehele conditie sterk is verbeterd. De sportschool en de controles bij Marieke en Martine, zullen voldoende zijn om de resultaten van de afgelopen maanden te behouden en wellicht nog verbeteren.

Met dank aan:
De huisarts (dr. Groen) die een verwijzing gaf
Huid- en oedeemtherapeuten: Marieke en Iris
FysioPlus: Martine (e.a.)


Groet, Wil (59) uit Zwolle